Verjaardag Koning Rama X

In augustus 2019 was ik op vakantie in Thailand en per toeval bleek Koning Rama X jarig te zijn. In Bangkok was een feest georganiseerd voor speciale genodigden uit heel Thailand. Geel was de kleur van het feest dus kocht ik snel nog even een geel T-shirt voor 200 Bath. Het was deze dag 40 graden celcius. Het zweet was niet te houden en droop uit alle poriĆ«n. 

Met mijn camera in de aanslag begaf ik me tussen de optocht en liep ik, al fotograferend, mee richting het grote evenementen terrein. Dat terrein was overigens alleen voor genodigden. Al vaker heb ik 'parties gecrasht' maar nog nooit een verjaardag van een Koning. Best een uitdaging eigenlijk want overtredingen worden in Thailand flink bestraft. Overal stond beveiliging en ik wist dat het moeilijk ging worden en ik werd al een keer verzocht om achter het hek te gaan staan. Ik viel door mijn westerse uiterlijk best wel op, maar ik hield vol. Stap voor stap kwam ik dichter bij de ingang met vele Thaise ogen op mij gericht. 

Ik bleef stug doorgaan met het maken van foto's en ook van politie-agenten en militairen. Super trots waren ze en ik dacht laat ik gewoon vragen waar ik naar binnen kan. Een vriendelijke politie-agent verwees me naar een beveiliger die 50 meter van de ingang stond. Vol vertrouwen liep ik door en zei dat ik me bij hem moest melden. Hij liep vervolgens mee naar de ingang. Mijn tas werd gescand en mijn paspoort onderzocht. Er werden geen vragen gesteld en ik was binnen. Ik heb die middag verder geen enkele buitenlander of toerist gezien. Het werd een middag om nooit te vergeten. Iedereen was vriendelijk en wilde graag op de foto. Het was fantastisch om hier onderdeel van te kunnen zijn. Gewoon gek doen, over je grens heen gaan en dan maak je de mooiste dingen mee.